Chronisch ZorgNet

Fysiotherapie Hoogkarspel / Westwoud

Chronisch ZorgNet


Chronisch ZorgNet is hét landelijke netwerk van ruim 2200 gespecialiseerde therapeuten die gesuperviseerde beweegtherapie en leefstijlbegeleiding bieden aan mensen met perifeer arterieel vaatlijden (PAV), long- en hartaandoeningen.

Chronisch ZorgNet werd ruim tien jaar geleden opgericht voor patiënten met ‘etalagebenen’, ofwel perifeer arterieel vaatlijden onder de naam ClaudicatioNet. Chronisch ZorgNet bouwt die bewezen succesvolle aanpak in kwaliteit én kosten nu verder uit naar de behandeling van andere chronische aandoeningen, te beginnen met de behandeling van hartpatiënten en patiënten met COPD.

Chronisch ZorgNet werkt continu aan het verbeteren van de zorg voor deze patiënten, zo dicht mogelijk bij huis in sterke netwerken met andere zorgverleners en in nauwe samenwerking met diverse beroeps- en patiëntverenigingen.

Bij veel chronische aandoeningen speelt leefstijl een belangrijke rol. In deze praktijk is Ingrid sinds 3 jaar gespecialiseerd fysiotherapeut voor de begeleiding van mensen met 'etalagebenen' en aangesloten bij ClaudicatioNet.
Die leefstijlaanpak blijkt heel effectief en wordt nu uitgebreid naar COPD en hartrevalidatie. Hiermee is de naam van het netwerk ClaudicatioNet op 12 maart officieel veranderd naar Chronisch ZorgNet.
Ingrid gaat aan de slag om zich (verder) te specialiseren in deze aandoeningen.


Mensen met etalagebenen (ook wel perifeer arterieel vaatlijden of claudicatio intermittens genoemd) hebben slagaderverkalking. Dat geeft veel pijnklachten bij het lopen en een groot risico op een hartinfarct. Deze patiënten werden 10 jaar geleden vrijwel altijd gedotterd of ze kregen een bypassoperatie. Nu gebeurt dat nog maar zelden. Looptherapie en leefstijlbegeleiding van gespecialiseerde fysiotherapeuten die getraind zijn in leefstijl, motivatie en gedragsverandering heeft aantoonbaar meer en langduriger effect voor deze patiënten. Ze kunnen een langere afstand pijnvrij lopen en bij bijna 90 procent van de mensen is na vijf jaar nog geen medische ingreep nodig. Door de aanpassing van leefstijl voelen mensen zich vaak ook mentaal beter. Bovendien bespaart het veel kosten, bijna 8000 euro per patiënt ten opzichte van een operatie. Per jaar wordt hiermee in Nederland 33 miljoen euro bespaard.

Als gespecialiseerd fysiotherapeut weet Ingrid niet alleen veel over bewegen en de specifieke aandoening, maar ook over hoe ik mensen kan motiveren om gedrag en leefstijl te veranderen. Dat is belangrijk want weinig bewegen, roken, ongezond eten en stress spelen een grote rol bij het ontstaan van etalagebenen. En dat geldt ook voor hartpatiënten en COPD-patiënten. Lukt het om gezonder te leven en meer te bewegen, dan nemen klachten af en de kwaliteit van leven toe.

chronischzorgnet.nl