Multiple sclerose

Multiple sclerose is een chronische aandoening aan het centrale zenuwstelsel.

Het centrale zenuwstelsel is opgebouwd uit miljoenen zenuwcellen. Deze cellen zijn allemaal met elkaar verbonden via zenuwuitlopers. Deze uitlopers hebben een isolerende laag die myeline heet. Hier gaat het mis als je MS hebt: door ontstekingen in het zenuwstelsel beschadigt de myeline, een beschermlaagje rond je zenuwvezels.

Dit betekent dat je hersenen prikkels en signalen niet goed meer kunnen verzenden naar bijvoorbeeld je armen. Deze kun je dan minder makkelijk bewegen.

Je afweersysteem valt de eigen zenuwcellen aan. Daarom wordt MS ook wel een auto-immuunziekte genoemd. Zo'n aanval noem je schub (spreek uit als sjoep) en veroorzaakt een ontsteking. Hierdoor ervaar je opeens klachten. Wanneer de ontsteking verdwijnt, verdwijnen vaak ook je klachten. Dit kan binnen een paar dagen tot een paar weken gebeuren. De ontstekingen veranderen uiteindelijk in harde plekken in het zenuwstelsel. Letterlijk betekent multiple sclerose dan ook meervoudige (multiple) littekens (sclerose).

MS verloopt bij iedereen anders. Vooraf valt niet te zeggen hoe de ziekte bij jou verloopt en welke klachten je krijgt. De een ervaart klachten die een ander nooit krijgt. Ook de ernst van zo'n klacht verschilt vaak. Neem bijvoorbeeld krachtverlies in je benen: sommigen ervaren zware benen, anderen belanden in een rolstoel. Maar wist je dat 80% van de mensen met MS na tien jaar gewoon nog kan lopen?

In ons land hebben meer dan 17.000 mensen MS. Het valt op dat vrouwen vaker MS krijgen dan mannen. De eerste klachten treden vaak op tussen de 15 en 50 jaar.

Bent u niet verzekerd voor Fysiotherapie?

Dan is het fijn om helderheid in de kosten van onze handeling te hebben.